Συγγραφέας Παρασχούδης Γιάννης PT,Cred MDT
Ορισμός
Ο καρπιαίος σωλήνας βρίσκεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού και ονομάζεται έτσι γιατί σε εκείνο το σημείο δημιουργείται ένα ΄τουνελ΄ το οποίο διαμορφώνεται από τα οστάρια του καρπού από τη μια πλεύρα και από εναν πολύ ισχυρό σύνδεσμο από την άλλη, τον εγκάρσιο παλαμικό σύνδεσμο. Από την περιοχή αυτή διέρχονται οι τένοντες των καμπτήρων μυών των δακτύλων, του καρπού και το μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο διατρέχει το αντιβράχιο και για να καταλήξει στην άκρα χείρα διέρχεται μέσα απο τον στενό ανατομικά καρπιαίο σωλήνα. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για τη νεύρωση μυών που επιδρούν στο αντιβράχιο, τον καρπό και τα δάκτυλά. Επίσης προσφέρει αισθητική νέυρωση στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού, στην περιοχή του θέναρος καθώς και στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα του δείκτη του μέσου και του μισού παράμεσου δακτύλου, και της ραχιαίας επιφάνειας της τελικής και της μέσης φάλαγγας αυτών. Όταν το μέσο νεύρο πιέζεται στον καρπιαίο σωλήνα προκαλεί σταδιακά συμπτώματα τα οποία όμως μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα.
Συχνότητα εμφάνισης
Παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες σε αναλογία 3 προς 1, έχει βρεθεί ότι τα άτομα που το εμφανίζουν έχουν στενότερο ανατομικά καρπιαίο σωλήνα. Επίσης άτομα με βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εμφανίσουν προβλήματα στον καρπό, όπως επίσης και αθλητές με επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης και έκτασης του καρπού πχ ρίπτες , αθλητές που κρατούν ρακέτα και αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, όπως και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο λόγω υπέρχρησης.
Κλινική εικόνα
Τα συμπτώματα είναι πόνος στο χέρι, αιμοδίες, μουδιάσματα. Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως τις νυχτερινές ώρες και ξυπνάει τον ασθενή. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο ασθενής τινάζει το πάσχων άκρο και τοποθετεί το χέρι του σε δροσερότερο σημείο για να ανακουφιστεί απο τα συμτώματα. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν οτι τους πέφτουν αντικείμενα απο τα χέρια (απώλεια δύναμης συγκράτησης) ή αδυναμία συστροφής του κλειδιού στην κλειδαριά (απώλεια δύναμης σύλληψης).
Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, χαρακτηριστικό είναι το σημείο Tinnel (άλγος κατά την πλήξη ή πίεση στον καρπιαίο σωλήνα), καθώς και το σημείο Phalen (επιδείνωση του άλγους και των αισθητικών διαταραχών μετά την συνεχή κάμψη του καρπού)
Διαφοροδιάγνωση
Συχνά υπάρχει σύγχυση για την αιτία των συμπτωμάτων στην άκρα χείρα και ο λόγος είναι ότι παρόμοια με αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται και σε άλλες παθολογίες. Οι συνηθέστερες από αυτές είναι:
– παθολογίες αυχένα και πίεση νευρικού ιστού ή ακόμα και πίεση νευρικού ιστού σε δύο σημεία κατά την πορεία του (double crash syndrome)
-αστάθεια καρπού λόγω υπέρχρησης ή παλαιότερων τραυματισμών
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία είναι δυνατόν να είναι συντηρητική ή
χειρουργική. Ελαφρές μορφές αντιμετωπίζονται με νυχτερινούς νάρθηκες και
αποφυγή κινήσεως κάμψεως του καρπού. Αν η καθημερινή εργασία καταπονεί τον
καρπό, καλό είναι να κάνει κανείς διαλείμματα για ξεκούραση. Ορισμένες φορές η
εφαρμογή ψυχρού επιθέματος με μια παγοκύστη βοηθάει. Η
ανάπαυση οδηγεί στη μείωση του ερεθισμού της περιοχής. Ταυτόχρονα η χορήγηση μη
στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενισχύει την αποτελεσματικότητα της
θεραπείας.
Η φυσικοθεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων
και όταν η αδυναμία στο χέρι δεν είναι έντονη. Ηλεκτροθεραπεία με ιοντοφόριση
και laser
είναι κάποια μέσα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση του πόνου.
Ασκήσεις για την ολίσθηση των καμπτύρων τενόντων και κινητοποίηση του νευρικού ιστού φαίνεται οτι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αξονική μεταφορά των ερεθισμάτων και την αγωγημότητα του νέυρου. Επίσης, ανα περίπτωση, βοηθάει και η κινητοποίηση των οσταρίων της περιοχής.
Αρθογραφία
• Somaiah Aroori and Roy AJ Spence, (2008), Carpal tunnel syndrome, Ulster Med J
• J Grant Thomson, (2017), Diagnosis and treatment of carpal tunnel syndrome, The Lancet neurology
• Aicha Zaralieva et al., (2020), Physical Therapy and Rehabilitation Approaches in Patients with Carpal Tunnel Syndrome, Cureus
• Jennifer Wipperman, Kyle Goerl, (2016), Carpal Tunnel Syndrome: Diagnosis and Management, Am Fam physician
• Ruth Ballestero-Pérez et al., (2017), Effectiveness of Nerve Gliding Exercises on Carpal Tunnel Syndrome: A Systematic Review, J Manipulative Physio Ther