Συγγραφέας Παρασχούδης Γιάννης PT,Cred MDT
Ορισμός
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου συμβαίνει συνήθως στον τένοντα του υπερακανθίου μυός. Είναι μια παθολογία του ώμου, κατά την οποία για λόγους που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, αλλάζει η δομή του τένοντα πάνω στον οποίο προσκολλώνται ιόντα ασβεστίου.
Συχνότητα εμφάνισης
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα συναντάται συχνότερα στις γυναίκες και σε άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών και συνδέεται επίσης με ενδοκρινολογικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Κλινική εικόνα
Ο τένοντας που έχει την επασβέστωση δεν είναι και απαραίτητα επώδυνος. Ο πόνος προκαλείται όταν είναι σε εξέλιξη οι φλεγμονώδεις διεργασίες. Στη φάση αυτή ο πόνος υπάρχει συνεχώς κατά την κίνηση, ακόμα και στην ανάπαυση. Επίσης αν η έκταση της επασβέστωσης είναι μεγάλη μπορεί να προκαλεί πόνο κατά την κίνηση λόγω πρόσκρουσης στους παρακείμενους ιστούς.
Η ακριβής διάγνωση γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία, για να γίνει η διαφοροδιάγνωση από την υπακρωμιακή πρόσκρουση που τα συμπτώματα τους είναι παρόμοια.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση επιλογής είναι η συντηρητική, με μέσα για ανακούφιση του πόνου, ακόμα και ακινητοποίηση του άκρου αν χρειαστεί όταν είναι σε φάση έξαρσης. Στη συνέχεια γίνεται σταδιακά η κινητοποίηση του άκρου και της ωμικής ζώνης με σκοπό την αποκατάσταση του πλήρες εύρους κίνησης και της δύναμης του άκρου. Τέλος δίνεται σε κάθε ασθενή ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που θα πρέπει να εκτελεί για ένα χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις, γίνεται και αποκατάσταση με βάση αυτά πού συνήθιζε ο ασθενής να κάνει όπως πχ κάποιο άθλημα ή κάποιο επάγγελμα με ιδιαίτερες απαιτήσεις ή ακόμα και άλλου είδους εργασίες.
Η αποκατάσταση στις περιπτώσεις των επασβεστώσεων επιταχύνεται με την χρήση των κρουστικών κυμάτων (shockwave therapy). Υπάρχουν δυο τύποι κρουστικών κυμάτων τα ακτινωτά (radial) και τα εστιασμένα (focus). Τα μεν ακτινωτά επιδρούν σε μεγαλύτερη επιφάνεια, φτάνουν έως και 4εκ εν τω βάθη στους ιστούς και έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Τα δε εστιασμένα επιδρούν σε μικρή επιφάνεια, φτάνουν τα 10εκ εν τω βάθη, και έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Τα κρουστικά κύματα που εκπέμπονται στα συγκεκριμένα σημεία βοηθούν στη λύση των επασβεστώσεων ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η φυσιολογική διεργασία επούλωσης του τένοντα με το σωστό τρόπο.
Αρθογραφία
• Vito Chianca et al., (2018), Rotator cuff calcific tendinopathy: from diagnosis to treatment, Acta Biomed
• Paolo Frassanito et al., (2018), Effectiveness of Extracorporeal Shock Wave Therapy and kinesio taping in calcific tendinopathy of the shoulder: a randomized controlled trial, Eur J Phys Rehabil Med
• Kentaro Suzuki et al., (2014), Calcific tendinitis of the rotator cuff: management options, J Am Acad Orthop Surg
• Kuan-Ting Wu et al., (2019), Efficacy of Extracorporeal Shockwave Therapy on Calcified and Noncalcified Shoulder Tendinosis: A Propensity Score Matched Analysis, Biomed Res Int
• Moya D et al., (2015), Current knowledge on evidence-based shockwave treatments for shoulder pathology, Int J Serg.
• Beckmann NM et al., (2018), Incidence of rotator cuff tears in the setting of calcific tendinopathy on MRI: a case controlled comparison, Skeletal Radiol