Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στον αθλητισμό και γενικότερα την σωματική δραστηριότητα είναι το διάστρεμμα της ποδοκνημικής, στο οποίο εκτιμάται ότι το 40% των ατόμων που το βιώνουν για πρώτη φορά αναπτύσουν συνδεσμική αστάθεια ποδοκνημικής. Η συγκεκριμένη παθολογία χαρακτηρίζεται από πόνο,πρήξιμο,περιορισμένη κίνηση,αδυναμία,συχνα επεισόδια διαστρεμμάτων καθώς και αποχή από την επιθυμητή σωματική δραστηριότητα.
Ποιος είναι ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή;Σε περίπτωση που το άκρο έχει πρόσφατο τραυματισμό (1-2 ημέρες), πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαδικασία επούλωσης που υφίσταται, καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί.
Αντίθετα, αν ο τραυματισμός έχει μπει σε χρόνιο στάδιο (στάδιο επαναδόμησης που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έτος) τότε η σταδιακή επανένταξη του άκρου στην καθημερινότητα μέσω εξειδικευμένου προγράμματος είναι μονόδρομος.
Πρόγραμμα άσκησης
Με τον όρο ιδιοδεκτικότητα εννοούμε την νευρική διαδικασία κατά την οποία το σώμα λαμβάνει ένα ερέθισμα από το περιβάλλον,το επεξεργάζεται και τελικά παράγει μία κινητική απάντηση. Παραδείγματα ιδιοδεκτικών ασκήσεων είναι οι παρακάτω φωτογραφίες, με απώτερο σκοπό την επανεκπαίδευση της ικανότητας του σώματος να προσαρμόζεται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον (έδαφος ή δίσκος ισορροπίας) και έτσι να προστατεύεται από τραυματισμούς, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη λίθο στην αποκατάσταση.
Ονομάζεται η σταθερότητα που προσφέρεται στο σώμα μέσο της ορθής πυροδότησης χρονικά και δυναμικά των μυών του κορμού. Η δυσλειτουργία της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης καθώς και η ελλειπής αντοχή-δύναμη των μυών αυτής αποτελούν παράγοντες κινδύνου ως προς την έναρξη τραυματισμών σε όλη την κινητική αλυσίδα του κάτω άκρου. Με την κατάλληλη αξιολόγηση και δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος σταθερότητας κορμού, μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού ακόμα και στην ποδοκνημική αρθρωση.
Βιβλιογραφία